Az oldal használatával Ön elfogadja a szolgáltatásaink és a marketing tevékenységünk javításához és személyre szabásához, valamint a közösségi aktivitásokhoz szükséges cookie-k használatát. Kérjük, olvassa el a cookie tájékoztatót tartalmazó megújult Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyből többet megtudhat arról, hogyan használjuk az adatait, valamint az Önt megillető jogokról és választási lehetőségekről, ideértve a cookie-kra vonatkozó beállítási lehetőségeket.
Menü

Rózsavíz készítése házilag

A rózsavíz készítése házilag egészen hatékony eredményt hoz, bár azt fontos előre leszögezni, hogy a rózsavíz jótékony hatásait ezek az otthon, áztatással készített termékek csupán csökkent hatásfokkal képesek biztosítani.

Az igazi, 100%-os, természetes rózsavíz a rózsaszirmok vízgőz lepárlása során, azaz a rózsaolaj készítés közben jön létre, amolyan egyáltalán nem mellékes melléktermékként.

Mi kell rózsavíz készítéshez?

A házi rózsavíz készítés könnyű és eredményes művelet. Csupán egy jól záródó, tiszta üvegedény, tiszta víz és elkészíteni kívánt mennyiségtől függően rózsaszirom kell hozzá.

Az üvegedény lehet egy befőttes üveg, egy nagyobb üvegpohár, amit jól le tudunk zárni valamivel. Ha van víztisztító kancsónk, akkor érdemes szűrt vízzel dolgozni, amennyiben nincs, a csapvíz klórtartalmát engedjük kipárologni, mielőtt belehelyezzük a rózsaszirmokat. Nem bonyolult, és ivás előtt is ajánlatos. Egyszerűen engedjük ki a vizet, majd pihentessük pár percig, esetleg kavargassuk, ha épp ráérünk.

rozsaviz_keszites_otthon

A rózsavíz készítéshez legmegfelelőbb a kisebb, szélesebben szétterülő fejű rózsa, melyből rengeteg típussal találkozhatunk. Azért nem írunk konkrét rózsatípust, mert manapság a kertekben sok hibrid létezik. Tulajdonképpen minden rózsából előállíthatunk otthon rózsavizet, de az említett típus a legideálisabb. Ez általában világosrózsaszín, nem pedig vörös vagy sárga. A fehér rózsából még olajat nyerni is nehéz, sokkal kisebb a kitermelhetősége, mint bármely más rózsának, így csak legvégső esetben essen rá a választásunk.

Hogyan készítsek otthon rózsavizet?

Gyűjtsd be a megfelelő mennyiségű rózsaszirmot. Számoljunk átlagosan egy liter vízzel. Ehhez minimum 5-6 fej rózsára van szükség, ennél több lehet, kevesebbel csak némileg illatos vizet kapunk eredményül, pozitív hatásokra nem számíthatunk.

Engedj egy liter vizet a megfelelő üvegedénybe, majd tedd bele a gondosan megtisztított rózsaszirmokat. Érdemes a befőttekhez, savanyúságokhoz használt „lenyomó” eszközzel dolgozni, hogy minden szirom víz alá kerüljön. Zárd le az edényt és hagyd 2-3 napig ázni a szirmokat.

Jobb hatást érhetsz el, ha a vizet testhőmérsékletűre (36-38 fok) melegíted, így mint a tea, gyorsabban és hatékonyabban ázik ki a rózsa. Amikor a víz visszahűlt, tedd a hűtőbe.

Ha letelt a 2-3 nap, szűrd le a szirmokat, nyomkodd is ki őket óvatosan, majd öntsd át egy szintén jól záródó tárolóba a rózsás vizet, majd pedig a hűtőben tárold. Semmiképp ne tedd ki közvetlen napfénynek vagy magas hőhatásnak. A rózsavíz nem romlik olyan gyorsan, mint más növényi vizek, de pár nap alatt, ha melegen tárolod, csúnyán megposhad.

A rózsavíz készítése otthon mókás feladat, akár a gyerekekkel együtt, közös programnak is kiváló, hiszen megtapasztalhatják az alkotás örömét, valamint tudatosul bennük a természetes anyagok használatának fontossága. Azonban ismét kiemelnénk, hogy az így kapott rózsavíz - bár rendelkezik jótékony tulajdonsággal - nem hasonlítható a lepárlás során kapott, koncentráltabb rózsavízhez.

Keresés