Barion Pixel
Az oldal használatával Ön elfogadja a szolgáltatásaink és a marketing tevékenységünk javításához és személyre szabásához, valamint a közösségi aktivitásokhoz szükséges cookie-k használatát. Kérjük, olvassa el a cookie tájékoztatót tartalmazó megújult Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyből többet megtudhat arról, hogyan használjuk az adatait, valamint az Önt megillető jogokról és választási lehetőségekről, ideértve a cookie-kra vonatkozó beállítási lehetőségeket.
Termékkategóriák

Rózsaolaj és rózsavíz a gasztronómiában

Rózsaolaj és rózsavíz a gasztronómiában
A rózsaolaj, rózsavíz vagy akár maga a nyers virág nem csupán kozmetikai célú felhasználásra kiváló. Míg nálunk ritkaság számba mennek a rózsás ételek, más országok, más kultúrák olyan alapvető fűszerként, ízesítőként használják, ahogy mi a petrezselymet vagy az olaszok az oregánót. A rózsaolaj Bulgáriában és Törökországban a legtöbb konyhában megtalálható, bár ára miatt sok esetben csak rózsás olajról beszélhetünk.

 

A rózsa jótékony hatásait már számos bejegyzésünkben taglaltuk, de főleg a külsőleg tapasztalható hatásokra koncentráltunk. Az esszenciális rózsa illóolaj vagy a lepárláskor melléktermékként megjelenő rózsavíz azonban nem csupán kültakarónk számára balzsam. Elfogyasztva olyan sokrétű hatást gyakorol ránk, hogy több tíz oldalnyi magyarázatot fűzhetnénk hozzá. Azt fontos kiemelni, hogy csak a természetes és természetes úton létrejövő rózsaolaj és rózsavíz alkalmas kozmetikai és gasztronómiai felhasználásra.

 

Vigyázzunk, mit vásárolunk, és mit hogyan használunk fel!

Az illóolajok használata ételek elkészítéséhez csak a mai, rohanó, nyugati világunkban újdonság és kuriózum. Ha az Iráni konyhát vizsgáljuk, láthatjuk, hogy a rózsaolaj és a rózsavíz tradicionálisan és kikophatatlanul számos étel, főleg édesség, desszert összetevőjeként szerepel. De nem is kell olyan messze menni, Bulgáriában szintén sok rózsás finomságot kóstolhatunk és a már Magyarországon is könnyen fellelhető rózsás csokoládé csak egy a sok közül.

Annak ellenére, hogy a magyar konyha kevésbé dolgozik esszenciális olajokkal, a magyar ember mégis sok ételben találkozhat velük. Miért? Mert az előre elkészített ételek ízfokozói között számos illóolaj szerepel. Igaz, hogy sok esetben sajnos szintetikus anyagokról beszélünk, mégis itt-ott jelen vannak az illóolajok is, így tudtunk nélkül fogyaszthattunk már ilyesmit.

Egyre másra nyílnak a különleges éttermek, fagylaltozók, melyek különféle speciális kínálattal kívánnak a többi fölé magasodni. A fagyizók tartályaiban megjelentek a rózsás finomságok és most nem csak arra gondolok, amikor rózsa alakban lapátolják fel tölcsérünkre a különböző ízesétésű hideg krémeket, hanem a valóban rózsát tartalmazó fagyikra. Ezen édességek esetében nem rózsaolaj kerül a finomságba, hanem rózsavíz, a „dizájnosabb” helyeken szárított rózsaszirom, mint díszítő elem, bár ez utóbbi igen ritka, pedig csodaszép és ízletes a végeredmény.

 

Így készíts rózsaolaj és rózsavíz felhasználásával egyszerű finomságokat:

Ha megkóstolnád a rózsafagyit, magad is elkészítheted otthon. Ha nem bíbelődnél vele sokat, vegyél egyszerűen vanília fagylaltot, rózsavizet és szerezz be organikus, szárított és étkezési célra felhasználható rózsaszirmot. A fagyit (kb 05 litert) egy evőkanálnyi szárított szirmot és két evőkanálnyi organikus rózsavizet turmixolj össze, majd tedd be a fagyasztóba, hadd fagyjon össze ismét. Ha nagyon rózsásra szeretnéd, ekkora mennyiséghez a tiszta, igazi rózsaolajból egyetlen cseppet adj.

A rózsa különböző italok készítéséhez is felhasználható, például a szirmok gazdagíthatnak szálas teákat, vagy rózsavízzel különlegessé tehetjük a limonádénkat, szörpünket. Ha van néhány kedvenc teánk, szintén organikus, szárított rózsaszirmokkal megbolondíthatjuk őket. Az elkészítés pofon egyszerű, csak pakoljunk a teatojásba néhány darabka rózsát a többi tea mellé.

Lekvárok, szörpök, szirupok készítéshez is kiválóan használható a rózsa, de ha nincs elegendő rózsánk ehhez, néhány szirom és esszenciális rózsaolaj kombinációja tökéletes rózsaízt kölcsönöz szinte bármilyen lekvárnak. Míg szirmokból akár marék számra is pakolhatunk ételekbe, a rózsaolajjal csínján kell bánni. Egyrészt nagyon erős íze és hatása van, másrészt valljuk be, drága dolog. A rózsaolaj ára sajnos a növény alacsony kitermelhetőségéből adódik, így ha gyanúsan jó árban találunk rózsaolajnak mondott terméket, legyünk kételkedőek és mielőtt kennénk vagy ennénk, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem szintetikus vagy nem vegyszeresen kivont-e.

A későbbiekben olvashattok részletesebben arról, mi módon alkalmas a rózsaolaj főzéshez vagy a rózsavíz ételek készítéséhez, így a konyhában tevékenykedni szeretők számára is érdemes nyomon követni blogunkat.

A Webáruházunkban kapható Signature Természetes rózsavíz (500ml)  és 5 valamint 10 grammos rózsaolaj étkezési célra is felhasználhatóak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Rózsavíz Rózsaolaj Gasztronómia
blog comments powered by Disqus