Az üzletekben, zöldségeseknél sem mindig kapható friss fekete áfonya a drágább gyümölcsök közé tartozik, azonban fagyasztott állapotban kissé gazdaságosabb és könnyebben elérhető. Jótékony hatásai fagyasztás során is szinte teljesen megmaradnak, így érdemes mindig újratölteni fagyasztónkat ebből a különleges bogyóból.
Mindjárt itt az elején hangsúlyoznánk, hogy a továbbiakban olvasható intenzív és előnyös hatásokat a TEJTERMÉKEK fogyasztása nagymértékben CSÖKKENTIK!
A fekete áfonya elfogyasztva rengeteget javít egészségi állapotunkon, de kivonatát már a kozmetikai ipar is hasznosítja. Öregedésgátló, érfal erősítő, bőrtökéletesítő és pattanás elleni készítményekben is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A Bulgarian Rose Karlovo márkának például az egyik legkedvelteb terméke, a Rose Berry Nature Szemkörnyékápoló Szérum is tartalmazza.
A fekete áfonya bőrre gyakorolt jótékony hatásai:
- Serkenti a mikrokeringést a kapillárisok vérellátását növeli
- Sejtvédő, öregedésgátló hatású, mivel kiemelten magas antioxidáns tartalma tömegével semlegesíti a szabadgyököket.
- Növeli a kollagén szintézisét, mely a bőr rugalmasságának, üdeségének alapjául szolgáló elasztin termelődését segíti.
- Tonizálja a bőrt magas gyümölcssav tartalmának köszönhetően.
- Segíti a bőr természetes hámlását a mikrocirkuláció növelésével és jelentős A-vitamin tartalmával.
- A bőr számára elengedhetetlen B5 vitaminban (pantoténsav) és D-vitaminban gazdag, tehát kiváló tápláléka kültakarónknak.
- Csökkenti a szem alatti sötét karikákat
- Gyors megoldás a szem alatti táskák, duzzanatok ellen
- Segíti az E-vitamin hasznosulását.
Mitől szupertáplálék és szuperkozmetikum a fekete áfonya?
A fekete áfonya extra magas antioxidáns tartalma egy csomó bőrápolási szempontból problémamegoldó. A szabadgyökök semlegesítésével alapvető sejtvédő, regenerációt serkentő tulajdonsága révén komplex és az alapokat is intenzíven támogató gyógyír, mely nem csupán a tünetek (ráncok, pattanások, bőrhibák) ellen kiváló, de a tünetek kiváltó okainak megszüntetésében, csökkentésben is élen járó.
A fekete áfonyában nagy mennyiségben vannak jelen antioxidánsok közül az antociánok, a proantociánok, leukoantociánok és flavonoidok. Ezek közül az antociánok és származékai kiemelendők. Az antociánok felelnek a fekete áfonya színéért, ezek tesznek legtöbbet a szövetek kollagénszintéziséért, antibakteriális hatásuk számottevő, ahogy immunerősítőként is jelentősek. A friss áfonya 100 grammja átlagosan 400 mg antocián-származékot ad nekünk.
Vitaminokban sem szenved hiányt ez a remek gyümölcs. Jelentős mennyiséget nyerhetünk ki belőle az A-, B1-, B5-, c-, és D-vitaminokból, valamint polifenolokat és nikotinamidot is tartalmaz.
A fekete áfonya szemvédő hatása jelentős. Mivel könnyen hasznosulnak tápanyagai, a kapillárisok vérellátását az egész szervezetben javítja, így a szemfenéken is. Ennek következtében javítja a szem „teljes berendezését”. Ez a hatás a gyümölcs vagy kivonatának elfogyasztásával érhető el leginkább, mivel a szemet belsőleg kell táplálnunk. Azonban szem körüli bőr jól ápolható áfonyás kozmetikumokkal.
FONTOS! Az áfonyát tartalmazó szemkörnyékápoló NEM látásjavító!