Barion Pixel
Az oldal használatával Ön elfogadja a szolgáltatásaink és a marketing tevékenységünk javításához és személyre szabásához, valamint a közösségi aktivitásokhoz szükséges cookie-k használatát. Kérjük, olvassa el a cookie tájékoztatót tartalmazó megújult Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyből többet megtudhat arról, hogyan használjuk az adatait, valamint az Önt megillető jogokról és választási lehetőségekről, ideértve a cookie-kra vonatkozó beállítási lehetőségeket.
Termékkategóriák

Így készül a bolgár rózsaolaj

Így készül a bolgár rózsaolaj
A rózsaolaj készítésének több lehetséges módja is van, azonban néhány megoldás hagy kivetni valókat maga után. Ha tiszta és az egészségre csak pozitív hatással levő rózsaolajra vágyunk, akkor a vízgőz-desztilláció útján létrejövő végterméket kell választanunk. A Bulgarian Rose Karlovo rózsaolaj pont ilyen, csak és kizárólag természetes eljárás útján, az említett lepárlással készül.

 

A rózsaolaj készítés hagyománya

Rózsaolajat nem csak Bulgáriában készítenek, jelentős termelés folyik még Törökországban és Franciaországban is, azonban a perzsa kezdetek után a bolgár rózsaolaj ma a legismertebb és legnépszerűbb.
Bulgáriában a Rózsavölgy ad otthont a damaszkuszi rózsa termesztésének. A hegyek lábai között elterülő vidéken végeláthatatlan rózsaültetvények sorakoznak, melyek turisták ezreit vonzzák ide a világ minden tájáról. Sokak számára a rózsa alapvetően vörös színű virágot jelent, ám a vörös rózsa már egy külön, dísznövénynek nemesített faj. A rosa damascena világos rózsaszín, néhol egészen fehér szirmokkal.
Bulgáriában minden évben megrendezik a Rózsafesztivált, mely rengeteg programmal, látványossággal várja az érdeklődőket. Ilyenkor népviseletben, hagyományos módszerekkel szüretelik a rózsát, az eseményre ellátogatók pedig bepillantást nyerhetnek a lepárlás és a rózsaolaj felhasználás különböző munkálataiba. Rózsás kozmetikumok, parfümök, rózsavízzel készült ételek próbálhatók ki, kóstolhatók meg, melyek jelentős része ritkán fellelhető hazánkban.

A Bulgarian Rose Karlovo rózsaolaj és rózsavíz alapú kozmetikumai most itthon is elérhetőek, de csak és kizárólag webáruházunkban, valamint üzletünk polcain.

 

A rózsaolaj készítés folyamata

Rózsaolaj több módon készíthető, ám a legmegfelelőbb eljárás a vízgőz-desztilláció. Mint említettük, a bolgár rózsaolaj létrejöttéhez is ez az út vezet. Számos helyen árusítanak bolgár rózsa illóolajnak nevezett folyadékot, ám jól meg kell nézni, mit vásárolunk, mert ha gyanúsan olcsó, vagy bizonytalan eredetű olajjal találkozunk, könnyen lehet, hogy hígított, rosszabb esetben vegyszeres kivonással jött létre, így mérgező anyagokat tartalmazhat.

A rózsaolaj készítése a szürettel kezdődik, melyet a korai, még napfelkelte előtti órákban végeznek. Ez azért fontos, mert hajnalban még a Nap sugarai nem párologtattak az értékes illóolajból, így a szirmok magasabb kitermelhetőséget biztosítanak. A rózsát kosarakba szedik, majd zsákokba töltik, a felhasználási helyen pedig átválogatják, így minimalizálva a bekerülő fölösleges vagy idegen anyagok mennyiségét.
A leszedett, ellenőrzött rózsaszirmok hatalmas lepárló üstbe kerülnek, melyek hagyományosan rézből vagy krómból készültek. A rózsaolaj lassan készül, a megfelelő hőmérsékletre való felhevülés, a párolgás időigényes folyamat, a virág kitermelhetősége pedig roppant alacsony. Egy fej rózsa egyetlen kis cseppecskét sem biztost, egy csepp rózsa illóolaj 30 – 50 rózsából jön össze. Nem csoda hát, hogy drága dologról beszélünk.

 

A rózsaolaj termelés melléktermékei

Rózsaolaj készítés közben nem csupán maga az olaj készül el, de létrejön a természetes rózsavíz is, mely a virág szirmainak vízben oldódó értékes anyagait tartalmazza. A rózsavizet az olajhoz hasonlóan számtalan módon lehet hasznosítani. Az aromaterápiában, kozmetikumok készítéséhez, főzéshez, sütéshez, de önmagában is kiváló tonikként vagy borogatásokhoz. A lista nagyon hosszú, mivel a rózsa jótékony hatásait órákig sorolhatnánk.

A rózsaolaj lepárlás melléktermékeként létrejövő rózsavíz mellett marad még valami, ami ugyan nem ilyen fennkölt holmi, ám roppant hasznos. A rózsaszirmok barna trutyivá változnak a "kezelés" hatására, illóolaj tartalmuk elvész, azonban ritka tápláló trágyát jelentenek a föld számára. Semmi nem megy kárba a rózsaolaj készítésénél, ezt a meglepően gusztustalan maradékot szépen elterítik a rózsaültetvényeken, melyek aztán illóolajban gazdag, hatalmas damaszkuszi rózsafejeket teremnek a következő szüretig.

Tartalomhoz tartozó címkék: Rózsavíz Rózsaolaj Illóolaj
blog comments powered by Disqus