A goji bogyó szuperélelmiszer, a rózsaolaj, rózsavíz szintén rendkívül egészséges természetes finomság, úgyhogy akkor készítsünk is belőlük valamit! Hoztunk nektek egy egyszerű, de annál különlegesebb és könnyen árnyalható édességet, a rózsás goji bogyó lekvárt. Ezt a lekvárt elkészíthetitek plusz gyümölcsökkel, de fűszerekkel vagy alkoholos formában is.
Rózsás goji bogyó lekvár hozzávalók:
2 bögre goji bogyó
8-10 nagyobb szem eper
3-4 evőkanál méz
10 csepp rózsaolaj
A bögre a szokványos 3 decis, a cseppek pedig pipettával kimért adagok.
A rózsa-goji bogyó lekvár elkészítésének menete:
Alaposan mossuk meg a goji bogyót, majd áztassuk be 10-15 percre meleg vízbe! A friss eper a legjobb, de ha nincs, akkor fagyasztottal is dolgozhatunk. A friss epret mossuk meg, csumázzuk ki, a fagyasztottat olvasszuk ki és daraboljuk fel őket.
A megmosott goji bogyót 3-4 percig alacsony lángon karamellizáljuk, adjuk hozzá a felvágott epreket és a mézet, majd magasabb lángon forraljuk föl az első forrásig. Hagyjuk hűlni kicsit, aztán turmixoljuk le.
TIPP: Lehet homogén, lehet darabos, ez ízléstől függ. Ha szereted a gyümölcsdarabokat, akkor a keveréknek csak a ¾ részét turmixold le.
A turmixolástól rögtön megkapjuk a jam állagot, de ha van időnk és nem bánjuk a meleget, a hagyományos, lassú tűzőn órákig való fortyogtatást is választhatjuk.
A rózsaolaj cseppeket mindig a legvégént adjuk hozzá és jól keverjük át a pépet, majd pedig tegyük a hűtőbe és 1-2 ra múlva már fogyasztható is.
Extra antioxidáns tartalmú lekvár:
Ha szeretnél egészséges finomságot, ami antioxidáns tartalmával külső belső frisseségedhez is hozzájárul, eper helyett fekete áfonyát hazsnálj. A fekete áfonyát ne főzd meg, csak turmixold le és úgy add hozzá a kész rózsa-goji bogyó lekvárhoz. A fenti adaghoz egyetlen bögre áfonya elegendő.
Ha igazán szuperlekvárt szeretnél, a kész péphez adj 10 csepp E-vitamint és 2 teáskanál aszkorbinsavat, azaz C-vitamint. Ezektől extra vitamin és antioxidáns löketet kapsz, és a lekvárod is sokkal tovább tovább friss marad.
Csokis lekvár pezsgővel:
A goji bogyó-rózsa alaprecept és eper kombinációt fehércsokival is kiegészítheted. A receptben szereplő mennyiséghez egy tábla fehér csokoládé vagy 100g csokipasztilla szükséges és 1 dl édes pezsgő. A pezsgőt forraláskor add a lekvárhoz, hogy kiforrjon belőle az alkohol, majd pedig a még forró gyümölcspéphez add hozzá a felolvasztott csokit és alaposan keverd el benne. Különleges ízvilágot kapsz, és érdekes, hogy a csoki és a pezsgő kiemelik majd a rózsa ízét.