Setting Button
Az oldal használatával Ön elfogadja a szolgáltatásaink és a marketing tevékenységünk javításához és személyre szabásához, valamint a közösségi aktivitásokhoz szükséges cookie-k használatát. Kérjük, olvassa el a cookie tájékoztatót tartalmazó megújult Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyből többet megtudhat arról, hogyan használjuk az adatait, valamint az Önt megillető jogokról és választási lehetőségekről, ideértve a cookie-kra vonatkozó beállítási lehetőségeket.
Ön itt jár: > >

Magas kalciumtartalmú ételek tej helyett – Vegánoknak is

A kalcium szervezetünk egyik alapvető élelmiszere. Rendkívül fontos ásványi anyag, melyre minden sejtünknek szüksége van, így permanens hiánya súlyos egészségkársodsához vezet. A kalcium biztosítja csontjaink szilárdságát, de az idegek ingerelhetőségében is szerepet játszik, ahogy az izomösszehúzódásokat és a váralvadást is segíti. Sokáig úgy tudták, hogy a tejben és tejtermékekben található a legtöbb kalcium, ezért a gyerekeknek nagyon fontos a napi rendszerességű tejfogyasztás. Ma már világos, hogy a tejnek sokkal több hátrányát érezhetjük meg, mint amennyi pozitívumot kaphatunk tőle. Ezen kívül a vegán életmód is terjedőben van. Összeszedtünk néhány olyan élelmiszert, ami növényi alapú és a tejnél is nagyobb mennyiségű kalciummal büszkélkedhet.


Miben van sok kalcium?

Magvak

 A mák, chia mag, szezámmag nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak. Mákból például egy evőkanálnyi mennyiség nagyjából 120-130 mg kalciumot jelent, mely az ajánlott napi bevitel (RDI) 13%-a. Kalciumon kívül még rengeteg ásványi anyagot kapunk a magvaktól, ezért salátákba, turmixokba, süteményekbe, müzlibe vagy akár kenyerek, egyéb pékáru gazdagítására is alkalmasak.

Amaránt

Az amarántmag négyszer nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, mint a többi gabonaféle. Másik érdekessége, hogy levelei sokkal több vasat hordoznak, mint a spenótlevelek. Az amaránt tehát igazi nagyágyú a táplálkozásban. 

Zöld levelesek

A leveleszöldségek igazi szupertáplálékok. mostanában nagy vitát kavarnak, mert ezek a zöldségek sajnos a talajból nem csak a tápanyagokat, de a toxinokat és az ólmot is felszívhatják, azonban bevizsgált és megbízható helyről származó növényeket nyugodtan fogyaszthatjuk. A sok kalciumért érdemes kelkáposztát, spenótot, zöldhagymát enni vagy a mostanában rendkívül népszerű fodros kelt.

Aszalt füge

Az asztalt füge az aszalványok között kiemelkedő kalciumtartalma miatt, de nagyon sok antioxidánst és rengeteg rostot is jelent szervezetünknek. Egy-egy szárított füge elfogyasztásával ráadásul jelentős mennyiségű káliumot és K-vitamint is beviszünk. A füge nyersen, frissen is remek táplálék és már kis mennyiségben is sokat ad.

Rebarbara

Meglepő lehet, de a rebarbara is jelentős kalciumforrás. Mindemellett a fügéhez hasonlóan nagymennyiségű K-vitamint tartalmaz. Szervezetünk a rebarbarából származó kalcium mindössze egynegyedét képes hasznosítani, azonban olyan mennyiséget tartalmaz a növény, hogy még ez is kiemelkedően sok.

Babok, hüvelyesek

A babok remek fehérjeforrások, nagymennyiségben tartalmaznak cinket, magnéziumot és káliumot a jelentős mennyiségű kalcium mellett. A fehér babból például egy csészényi a napi kalciumszükséglet 13%-át biztosítja. A lencse a másik nagy kalciumpótló.

Mandula

A mandula a diófélékhez képest majdnem kétszertöbb kalciumot tartalmaz. Emellett rostokat, zsírokat, magnéziumot és E-vitamint is kinyerünk belőle. Remek segítség a vérnyomás csökkentésében, és aza anyagcserezavarok enyhítésében is. Napi pár szem mandula sokat tehet az egészségünkért, ahogy a belőle készült növényi tej is.

Keresés