Külsőnket nagymértékben meghatározza életvitelünk. Nincs szép külső egészséges belső nélkül. A szervezetbe bevitt táplálékokkal bőrünk, hajunk állapotát, viselkedését is szabályozhatjuk. Így van ez a barnasággal, barnulással is. Célirányos táplálkozással a nyári barnulás gyorsabban és intenzívebben jelentkezik. Sőt, a napfényben szegényebb hónapokban sokkal tovább meg is marad.
Barnulásodat a növények béta-karotin tartalma segíti a legjobban, de számos egyéb elem is hozzájárul. Most összegyűjtöttük neked azokat a természetes finomságokat, melyek hasznodra válnak, ha vonzó, barna bőrt szeretnék nyárra.
SÁRGARÉPA
A gyümölcsök és zöldségek között kiemelkedő béta-karotin tartalmáról híres sárgarépa jelentős segítség a gyors barnulás területén. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően nagyobb mennyiséget is fogyaszthatsz belőle a nap bármely szakában. Magas rost tartalmú zöldség, emésztést segítő és hamar eltelít. Finom főve, sütve, párolva, de nyersen salátába vagy önmagában is igen finom. Egyetlen közepes kis sárgarépában nagyjából 5 mg béta-karotin van jelen, ezért kis mennyiségben is megmutatkozik áldásos hatása.
SÁRGABARACK
A sárgabarack rendkívüli módon segít egységesíteni a bőrszínt tested különböző felületein. A sárgarépáénál kisebb a béta-karotin tartalma, de így is jelentős barnulásfokozó. Ha hosszan meg szeretnéd tartani az elért színt, fogyassz rendszeresen némi sárgabarackot és novemberben sem leszel Hófehérke. A sárgabarack egyébként remek fogyókúra kiegészítő, hiszen lédús, rostban gazdag, ráadásul vízhajtó és salaktalanító tulajdonságokkal rendelkezik.
SÜTŐTÖK
Igaz, hogy a sütőtök igazi nagy szezonja az ősz vége, nyáron is érdemes fogyasztani. Hosszú sütése kevésbé kellemes az amúgy is forró konyhában, de szerencsére főzheted is. A barnaságot ez a növény is a béta-karotin tartalmával fokozza, ám nagy dózisban tartalmaz még B-, C-, E-vitaminokat is, melyeknek kiemelkedő egészségmegőrző és bőrállapot javító hatásai vannak. A répához és barackhoz hasonlóan a sütőtök is salaktalanító, így a nyári alakodat sem veszélyezteti.
SPENÓT
A spenótban is bőven található béta-karotin, azonban a nagymennyiségű klorofil mondjuk úgy átfestette és ezért nem sárga színű. Eheted nyersen salátának, készíthetsz belőle főzeléket vagy mártást, de kész tésztaételekre, pizzára is pakolhatod frissen, zsengén. Ízletes, rostban gazdag és kalóriában rendkívül szegény növény, ami serkenti az anyagcserédet is.
TIPP:
A nyers, friss spenót eperrel együtt fogyasztva hatalmas mennyiségű és jól felszívódó vasat biztosít, valamint igazi vitaminbomba. Ráadásul, ha grapefruit lével készítesz belőlük turmixot, a grapefruit likopin tartalma segíti bőröd UV sugárzás elleni védekezőképességét. De ne feledd, szép a barna bőr, viszont az elégtelen fényvédelem súlyos következményekkel jár!