Most egy alapvető táplálékot, a szénhidrátot vizsgáljuk. Azért emeljük ki, mert főellenségként tekintenek rá, pedig szervezetünk nem nagyon működik nélküle.
Mi az a szénhidrát?
A szénhidrát egy mikronutriens. Azokat az anyagokat hívják mikronutriensnek, melyekből naponta több mint 0,1 g-ot viszünk be szervezetünkbe a szokásos, normál táplálkozásunkkal. A szénhidrát nem az ördögtől való, ahogy azt a fogyni vágyók nagytöbbsége gondolja. Szervezetünknek szüksége van rá, ha elfogy, és nem biztosítunk utánpótlást, meghalunk. Ezt úgy mondják hivatalosan, hogy az élettel összeegyeztethetetlen állapot jön létre. Tehát az életben maradás nem lehetséges szénhidrátok nélkül. Maximum akkor, ha a tudósok kidolgozzák tudatunk mesterséges áramkörre való átültetését.
A szénhidrátok alapvető energiaforrásaink. Nagyon érdekes tény, hogy a természetben megtalálható szénhidrátok jelentős része azonban az emberi szervezet számára emészthetetlen. Nem tudjuk megemészteni a rostokat, a ballasztanyagokat, ám ennek ellenére ezek a szénhidrátok is hasznosak és szükségesek számunkra.
Sokan nem is gondolnák, de a szénhidrát nem egyenlő a különböző lisztekből készült kenyerekkel, pékárukkal, süteményekkel. Szénhidrát például a maltóz, szacharóz, laktóz, glükóz, fruktóz, szorbit, sőt a xillit is. A szénhidrátok tehát nagyrészt cukrok, úgyhogy annyit elkönyvelhetünk, hogy ami édes, az nagy valószínűséggel fel fog szívódni és vagy most használjuk el, avagy elraktározzuk zsírként.
Hogyan hasznosulnak a szénhidrátok?
Az emberi szervezet, ha energiára van szüksége, a gyorsan és könnyen mozgósítható szénhidrátokhoz nyúl. A fel nem használt szénhidrát elraktározódik, mégpedig zsír formájában. A zsír bőrünk alatt és izomrostjaink között pihen, mint tartalék, mint fölösleg. Ha valaki több szénhidrátot fogyaszt, mint amennyit elhasznál, fölöslege keletkezik. Ha rendszeresen többet fogyaszt, hízásnak indul. Természetesen minél nagyobb a fölös bevitt mennyiség, annál gyorsabb lesz a súlygyarapodás. A szénhidráton kívül természetesen a zsírok bevitele is ugyanilyen hatással van.
A szervezet úgy hasznosítja energiakinyerési célból a szénhidrátot, hogy először cukormolekulákra bontja, majd a vérárammal, az abban lévő carnitinek segítségével a sejtek mitokondriumába juttatja, ahol megtörténik az energiává alakítás.
Az eddigiek alapján egyértelműen látható, hogy a bevitt cukrok hasznosulnak a leggyorsabban, őket követik azok a szénhidrátok, melyeket a szervezetünknek először cukormolekulává kell bontania, majd végül a zsírok, melyeket először szénhidráttá, majd cukorrá szükséges bontani ahhoz, hogy energiát nyerjünk. Éppen ezért vannak olyan táplálkozási tanácsadók, akik a zsírok fogyasztását kívánatosabbnak tartják, mint a sima szénhidrátokét. Persze mindent csak mértékkel, hiszen szénhidrátból is kell valamennyi!
Összeségében azt mondhatjuk jelenlegi tudásunk alapján, hogy ha a szénhidrátokat megfelelően fogyasztjuk, akkor nem következik be hízás, és megfelelő energiával fogjuk ellátni a szervezetünket. Nagyon fontos odafigyelni, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidráthoz jusson, hiszen egészségünk, fizikai és szellemi teljesítőképességünk a tét.