Barion Pixel
Az oldal használatával Ön elfogadja a szolgáltatásaink és a marketing tevékenységünk javításához és személyre szabásához, valamint a közösségi aktivitásokhoz szükséges cookie-k használatát. Kérjük, olvassa el a cookie tájékoztatót tartalmazó megújult Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyből többet megtudhat arról, hogyan használjuk az adatait, valamint az Önt megillető jogokról és választási lehetőségekről, ideértve a cookie-kra vonatkozó beállítási lehetőségeket.
Termékkategóriák

Az egészséges étrendben is van zsír

Az egészséges étrendben is van zsír

A zsírok a szénhidrátokkal együtt mumusként kezelt tápanyagok. A fogyókúrázók számára e két élelem magát a plusz súlyt jelenti, pedig a helyzet koránt sem így áll. A túlzott bevitelük nyilvánvalóan súlygyarapodást eredményez, azonban az egészséges étrendben mindkettőnek helye van. Most a zsírokról és megfelelő bevitelükről szólunk pár szót, a legfontosabb információkat átadva nektek.

A zsírokról

Az ehető zsírok tömény energiaforrások, azonban a szervezet még így is nehezebben hasznosítja őket, mint a glükózt. Tehát többet kell dolgozni azért, hogy zsírból energia lehessen. Ijesztőn számadat jön: 10 dkg zsírban közel 1000 kcal van. Ez egy átlagos életvitelű, átlagos testfelépítésű, egészséges férfi napi energiaszükségletének a fele. Azonban a helyes táplálkozás mindössze napi 30%-át teheti ki zsír.

Magyarországon a lakosság túlnyomó része több zsírt visz be, mint amennyit szervezete igényel. A szénhidrátoknál rosszabb a helyzet, ráadásul általában a túlzó étkezések egyszerre tartalmaznak túl sok zsírt és túl sok szénhidrátot is. Így egyben igazán ütős hízlaló kúrán van a magyar lakosság több mint fele. A túlfogyasztás nagyrészt rejtett zsírokból adódik össze, melyeket a húsokban, sajtokban, tejtermékekben, magvakban, süteményekben találhatunk. A zsíros ételek rendszeresen túl nagy mennyiségben történő fogyasztása szükségszerűen elhízáshoz vezet. Ezen belül egyes zsírok fogyasztása és túlzott bevitele érelmeszesedést, szívbetegségeket okozhat.

Szervezetünk zsírszükséglete

A zsírok és olajok túl nagy mennyiségben történő fogyasztása káros. Azonban szervezetünket az életben maradáshoz elengedhetetlen tápanyagoktól fosztanánk meg, ha az étkezésünkből teljesen kiiktatnák a zsírokat. Az esszenciális zsírsavakra, ezen belül is főleg az Omega 6-ra szervezetünknek nagy szüksége van, mert a sejtépítés nélkülük nem mehetne végbe. Az Omega 6 zsírsavak hiánya a kisgyerekeknél felszívódási zavarokhoz vezet, melyekből olyan problémák alakulnak ki, mint a fejlődés visszamaradása, növekedési zavarok, bőrbetegségek, az immunrendszer károsodása. Erre a zsírsavra a felnőtteknek is szükségük van, mégpedig napi 4 g mennyiségben. Ez nagyjából 2 teáskanálnyi étolajnak felel meg.

A zsírokra azért is szükségünk van, mert nagyon sok vitamin bennük oldódik és csak így, oldott állapotában tudja szervezetünk hasznosítani. Az A-, D-, E-, és K-vitaminoknak búcsút mondhatnánk, ha nem fogyasztunk elegendő (de nem túlzott) mennyiségű zsírt nap mint nap. És ha ezek a vitaminok kiürülnek a szervezetünkből, akkor például olyan problémák jelennek meg lassan, mint a látászavar, bőrállapot romlás, gyorsabb sejtöregedés és akár csontritkulás.

Egyes zsírsavak inkább kerüljük

A húsokban és a tejtermékekben található zsírsavak nagyrészt telített zsírsavak. (A telített és telítetlen zsírsavakról ITT írtunk már korábban.) Ezek szerepet játszanak a koleszterinszint növelésében, fokozzák a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

A növényi olajokból készült margarin vagy a növényi sajt eredetileg telítetlen zsírsavai az ipari eljárások során telítetté válnak, így ezek, bár diétásak, mégis károsak és szerepet játszanak különböző szívbetegségek kialakulásában.

Ha valaki nem szeretne túl sok telített zsírsavat és túl sok kalóriát bevinni, mégis szeretné támogatni szervezetét a megfelelő zsírok megfelelő mennyiségével, annak lehetősége van olajos magvakból, olívaolajból, tökmagolajból és még sok értékes növényi olajból pótolni a hiányt. A napraforgóolaj pedig főzéshez épp megfelelő, mert bár nem alacsony a kalóriatartalma, mégsem okoz hevítése olyan változásokat benne, melyek miatt káros zsírrá alakulna át.