A kalcium szervezetünk egyik alapvető élelmiszere. Rendkívül fontos ásványi anyag, melyre minden sejtünknek szüksége van, így permanens hiánya súlyos egészségkársodsához vezet. A kalcium biztosítja csontjaink szilárdságát, de az idegek ingerelhetőségében is szerepet játszik, ahogy az izomösszehúzódásokat és a váralvadást is segíti. Sokáig úgy tudták, hogy a tejben és tejtermékekben található a legtöbb kalcium, ezért a gyerekeknek nagyon fontos a napi rendszerességű tejfogyasztás. Ma már világos, hogy a tejnek sokkal több hátrányát érezhetjük meg, mint amennyi pozitívumot kaphatunk tőle. Ezen kívül a vegán életmód is terjedőben van. Összeszedtünk néhány olyan élelmiszert, ami növényi alapú és a tejnél is nagyobb mennyiségű kalciummal büszkélkedhet.
Így segít az E-vitamin széppé tenni bőrödet
Az E-vitamin rengeteg pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. Egészségünkért és szépségünkét is sokat tesz, ezért érdemes odafigyelni elégséges bevitelére. Az E-vitaminhoz könnyű hozzájutni, rengeteg természetes élelmiszer tartalmazza, ezen kívül a növényi kivonatok legtöbbjében is megtaláljuk.
Az E-vitamin előnyös hatásai:
- Intenzív antioxidáns hatása révén segíti a szabadgyökök semlegesítését, ezáltal belső és külső egészségünket és szépségünket is védi. Lényegében „tartósít” minket, lassítja az öregedési folyamatokat. Vitalitás, kevesebb ránc, jobb közérzet.
- Segíti a szövetek vízmegkötését, ezáltal növeli a hidratációt.
- Gyorsítja az égési sérülések és egyéb mikro-sérülések gyógyulását.
- A többszörösen telítetlen zsírsavakat és az A-vitamint is megóvja az oxidációtól, így ezek az elemek sokkal hatékonyabban fejthetik ki ránk gyakorolt jótékony hatásaikat.
- Bőrvédő, szöveterősítő hatásának köszönhetően az érzékeny bőr egyik legjobb barátja.
- Támogatja a szövetek kollagén és elasztin szintézisét.
- Gátolja a vérrögök kialakulását.
- Védi a koszorúereket (antioxidáns hatás révén).
- Az agy számára is előnyös az E-vitamin fogyasztás, mert az idegsejtek védelmét magas zsírtartalmú szövetek végzik, melyek fokozottan ki vannak téve a szabadgyökök károsító hatásának.
- Támogatja az immunrendszert, csökkentve így a fertőzések kialakulásának lehetőségét.
Az E-vitamin hatásai, mint láthatjuk, a hatékony antioxidáló tulajdonságának köszönhetően. Az antioxidáns működésnek rengeteg pozitív folyománya van szervezetünkben, ahogy a vízmegkötésnek is. Az E-vitamin és a hozzá hasonló tulajdonságokkal bíró anyagok, elemek a szervezet teljes működésének alapjait erősítik, így minden apró működés sokkal ideálisabbá válik. Természetesen a vitaminok egy része, az ásványi anyagok és egyéb hatóanyagok helyileg is hatnak, vagy speciálisan bizonyos céllal bizonyos formában fogyasztva is hatásosak, de érdemes támogatnunk működésünk alapjait a teljes egészség érdekében.
Fontos tudnivalók:
- Az E-vitamin tudatos fogyasztása, minőségi táplálékkiegészítők révén is akár, a városi, szennyezett levegőjű környezetben kimondottan fontos, mert az ilyen környezet csökkenti az E-vitamin hasznosulását.
- A sok félkész vagy adalékokat tartalmazó ételek és italok, valamint az olajban sült vagy túlzott hőkezelésnek kitett ételek szintén csökkenti az E-vitamin jótékony hatásait.
- Az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek fogyasztása szintén nagyobb E-vitamin bevitelt igényel.
- A dohányzás a szennyezett levegőhöz hasonlóan sokkal több E-vitamin molekulát „pusztít”.
E két tényező azon egyszerű oknál fogva csökkenti az E-vitamin általános működést javító hatásait, hogy konyhanyelven szólva a plusz oxidáló hatás „lefoglalja, felemészti” az E-vitamin molekulákat. Míg az E-vitamin próbál kárt csökkenteni, addig nem tud másban segíteni.
Miben van E-vitamin?
Számos táplálékunk nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint. A legfontosabb E-vitamin tartalmú ételek a növényi olajok: napraforgó olaj, búzacsíra olaj, tökmagolaj, olíva olaj, kukoricaolaj. A mogyoró és mandula minden formában jó E-vitamin forrás, ahogy a búzacsíra és egyéb gabonacsírák is. Ha állati eredetű ételeket is fogyasztasz, akkor a máj, mindenféle húsok és tojás remek forrásai a tokoferol néven is ismert E-vitaminnak.