Setting Button
Az oldal használatával Ön elfogadja a szolgáltatásaink és a marketing tevékenységünk javításához és személyre szabásához, valamint a közösségi aktivitásokhoz szükséges cookie-k használatát. Kérjük, olvassa el a cookie tájékoztatót tartalmazó megújult Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyből többet megtudhat arról, hogyan használjuk az adatait, valamint az Önt megillető jogokról és választási lehetőségekről, ideértve a cookie-kra vonatkozó beállítási lehetőségeket.

Matcha - Zöld, finom és egészséges

A matcha por egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. A közösségi médiában futótűzként terjedt a zöld italok, édességek trendje, valószínűleg ennek is köszönheti hírét. A matcha nem csak egy divat, hanem tradicionális japán készítmény, melyet szertarsásosan fogyasztanak immár több mint 1000 éve a szigetországban. Fontos megjegyezni, hogy nem minden matcha ami zöld tea por, sőt a kettő messze nem ugyanaz. Most elrántjuk a leplet, hasznos infókat osztunk meg veletek matcha –ügyben.


A valódi matcha és története

A matcha egy speciálisan termelt, speciálisan feldolgozott és tárolt zöldtea faj. Ugyanaz a faj, amiből az általában kapható zöld tea is készül. A mindkettő alapanyagát adó Camellia sinensis bokrokat, ha matcha gyártás céljából termesztették, a szüretelés előtt már hetekkel beárnyékolják. Ez az eljárás segít benntartani a növény hatóanyagait és nagymennyiségű L-theannin valamint klorofill termelésre kényszeríti. Jó minőségű matcha a legfiatalabb levelekből készülhet, melyet kézzel szednek, válogatnak, majd szárítják és hagyományosan gránitőrlőben finom, púderszerű porrá őrölnek. Az ipari termelés során mégfinomabb por keletkezik, azonban a szertartásokra csak a kézzel őrölt típus használható. Japánban különleges teaszertartásoknál használták, vízzel elegyítve. Ma már teák, kávék, egyéb italok és rengeteg édesség, szósz készítéséhez is felhasználják világszerte.

A matcha a zöld teával és egyéb teákkal ellentétben nem a szárított növény vizes forrázata. A levelet szára és erezete nélkül zúzzák porrá, majd teljes egészében elfogyasztják. Két típusa van a ceremónia matcha, mely kizárólag önmagában való fogyasztásra ajánlott, értékeit nem szabad higítani elfedni adalékokkal. Ezt a típust kézzel őrlik. A jelenleg nagyon szépszerű zöld ital és étel trend a konyhai matcha típust használja, mely keserűbb az előzőnél, de ipari feldolgozású, sokkal inkább finom por állagú.

A matcha hatásai

  • Kiemelkedő antioxidáns. Alapvetően magas antioxidáns tartalmát teljes egészében bevisszük szervezetünkbe, hiszen magát a tealevelet fogyasztjuk el.
  • Lassan felszívódó koffeinjei miatt hosszantartó élénkítő hatással bír
  • Magas a C-vitamin és E-vitamin tartalma
  • Gyorsítja az anyagcserét (ahogy általában a legtöbb tea és kávé)
  • Az egész levél fogyasztása okán remek rostforrás
  • Tartalmaz L-Theanin aminosavat, mely nyugtatós hatású
  • Jól ötvözi a stresszoldást az élénkítéssel
  • Segít lassítani a zsírsejtek növekedését, így fogyókúrába remekül beilleszthető

Nem minden matcha matcha

Matcha vásárlás során nagyon figyelni kell, hogy csak olyan zöld teaport vásároljunk, amelynek származási helye Japán. Ami nem Japánból származik, az nem matcha. A sima zöldtea por sem matcha. Ami bármilyen adalékot tartalmaz, az sem matcha. Az olcsó hamisítványok ellepték a piacot és bár biztosan nagyon szép sütemény, ital készíthető más zöld teák porából is, a színezékek nem tesznek jót.

Nagyon fontos, hogy más típusú matchát kell vennünk lattékhoz, mást desszertekhez és teljesen mást tea elkészítésére. A matcha port kizárólag megbízható forrásból, jóhírű teaházból, bioboltból, herbáriából szerezzük be!

Keresés