Barion Pixel
Az oldal használatával Ön elfogadja a szolgáltatásaink és a marketing tevékenységünk javításához és személyre szabásához, valamint a közösségi aktivitásokhoz szükséges cookie-k használatát. Kérjük, olvassa el a cookie tájékoztatót tartalmazó megújult Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyből többet megtudhat arról, hogyan használjuk az adatait, valamint az Önt megillető jogokról és választási lehetőségekről, ideértve a cookie-kra vonatkozó beállítási lehetőségeket.
Termékkategóriák

Mennyit tudsz az ásványi anyagokról és élettani szerepükről? – II.

Mennyit tudsz az ásványi anyagokról és élettani szerepükről? – II.

Folytatjuk az ásványi anyagok hatásairól szóló cikksorozatunkat, mostani témánk a Fluor és a Foszfor élettani hatása és fontos jellemzőik. Mint tudjuk, az ásványi anyagok elengedhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez, sőt néhány közülük az életben maradáshoz is kell. Fontos észben tartani egyes ásványi anyagok szükséges mennyiségét és a küszöbértéket, melyet nem szabad sem lefelé, sem pedig fölfelé átlépni. Van, ami komoly túladagolási tüneteket idéz elő, éppen ezért jól gondoljuk át, milyen étrendkiegészítőket fogyasztunk! Egészséges táplálkozással a legtöbb szükséges anyagot a megfelelő mennyiségben be tudunk juttatni szervezetünkbe. Most pedig nézzük a soron következő ásványi anyagainkat

Fluor hatása

Nincs meghatározott étrendi szükséglet.

A fluor nem létfontosságú elem, azonban komoly szerepe van a fogak és a csontozat egészségnek megőrzésében. Ijesztően hangozhat, hogy így kisgyerekeknél fontos a bevitele, mert hiánya fogszuvasodáshoz vezet, addig túladagolása is káros. A túlzott fluorbevitel fluorózist okoz, ami a fogzománc foltosodását idézi elő. Emellett a túl sok fluor fokozott csontképződést okozhat, melynek során a csontok masszívabbak, tömöttebbek, de rugalmatlanok, ezáltal törékenyebbek lesznek. A fluor hiánya is okozhat gondokat, ha kalciumhiánnyal párosul. Mindkét elem hosszan tartó hiánya esetén csontritkulás alakulhat ki.

Fluor nem csak a fogkrémekben található, de geológiai viszonyoktól függően valamilyen mennyiségben jelen van az ivóvízben is. A növények és a növényevő állatok húsa is tartalmazhat minimális mértékben fluort, mivel a talajban jelen lévő anyagról van szó. A legmeghatározóbb fluorforrás azonban a tea, mely a növények közül a legnagyobb mértékben szívja föl a talaj fluortartalmát.

Foszfor hatása

Nők és férfiak számára a napi szükséglet: 550mg

A foszfor alapvető fontosságú az életműködések támogatásában, mivel szükséges a sejtek energiafelszabadító folyamatihoz. A foszfor tartalmú vegyületek, az úgynevezett foszfátok nagymértékben befolyásolják a fehérjék működését. A foszfátok minden növényi és állati szövetben megtalálhatóak. A szervezet foszfortartalmának négyötöde a csontokban és fogakban raktározódik.

Foszforhoz tehát nagyon könnyű hozzájutni. Még az átlagos táplálkozással is bevisszük a szükséges mennyiséget, éppen ezért hiánya nagyon ritka esetekben alakul ki. A feldolgozott, tartósított élelmiszerek is tartalmaznak hozzáadott foszfort, az üdítőitalok savasságának szabályozására szintén foszfátot használnak. Hiányát magának az élelmiszernek a hiánya okozhatja, vagy pedig savlekötők hosszantartó szedése. Túladagolása igen kellemetlen következményekkel jár. A túl sok foszfor jelenléte gátolja a kalcium felszívódását, így hosszú távon csontritkuláshoz vezethet. A természet okos, úgy alkotta meg a kalciumban gazdag élelmiszereket, hogy azok legnagyobb része remek foszfor forrás is egyben.

Remek foszfor források a következők: állati fehérjék (tej, sajt, vörös húsok, szárnyasok, hal, rák, kagyló), magvak, teljes kiőrlésű gabona, kemény héjú gyümölcsök.

Ügyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre és étkezünk változatosan! A szükséges tápanyagok pótlására a természetes, nem feldolgozott élelmiszerek a legjobbak.

Következő bejegyzésünkben a Higany és a Jód kap főszerepet.