Barion Pixel
Az oldal használatával Ön elfogadja a szolgáltatásaink és a marketing tevékenységünk javításához és személyre szabásához, valamint a közösségi aktivitásokhoz szükséges cookie-k használatát. Kérjük, olvassa el a cookie tájékoztatót tartalmazó megújult Adatvédelmi szabályzatunkat, amelyből többet megtudhat arról, hogyan használjuk az adatait, valamint az Önt megillető jogokról és választási lehetőségekről, ideértve a cookie-kra vonatkozó beállítási lehetőségeket.
Termékkategóriák

Mennyit tudsz az ásványi anyagokról és élettani szerepükről? – I.

Mennyit tudsz az ásványi anyagokról és élettani szerepükről? – I.

Egészségünkhöz és alapvetően életben maradásunkhoz elengedhetetlen szervezetünkben bizonyos ásványi anyagok megléte és megfelelő mennyisége. Táplálkozásunkból szükségleteink jelentős részéhez hozzájutunk, azonban a természetestől eltérő életmód sok esetben hiányokat idéz elő. Valódi ásványi anyag hiányból fakadó betegségben azonban viszonylag kevesen szenvednek. A szervezet tűrőképessége nagy, az ásványi anyagok hiányára nem reagál azonnali összeomlással. Természetesen a hiány mértéke, a hiányzó ásványi anyag típusa és a hiány fennállásának hossza befolyásolja, milyen tünetek, majd pedig szövődmények jelennek meg. Cikksorozatunkban az ásványi anyagokról ejtünk szót, melyekből 16 elengedhetetlenül fontos a szervezet normál működésének fenntartásához, ám vannak káros vagy semleges típusok is. Megmutatjuk, miből mennyire van szükségünk napi szinten és honnan pótolhatjuk, valamint az egyes ásványi anyagok élettani szerepét, hiányának következményeit is ismertetni igyekszünk.

Az alumínium hatása

Az alumínium élettani pozitív szerepét még nem sikerült megfejteni. Nyomokban minden élő szervezetben jelen van, azonban nem hasznosul. Nagy része a bejutást követően gyorsan ürül. A növények sem hasznosítják, a föld alumínium tartalmából alig vesznek föl.

Egyes kutatások szerint az alumínium betegséget, agykárosodás okoz, de vannak ennek ellentmondó eredmények is. Az asztali só csomósodásának meggátlása érdekében alumíniumot adnak a sóhoz, a víztisztítás során használt alumínium-szulfátból visszamarad valamennyi a csapvízben, így könnyedén bejut szervezetünkbe. Az alumínium edényekben készített savas ételek szintén alumínium tartalmúak lehetnek. Manapság nem ajánlják az alumínium serpenyőket sem. kerüljünk bevitelét, mert valószínűleg szükségünk nincs rá, de káros lehet!

A cink hatása

Napi szükséglet: férfiak esetén 9,5mg, nőknél 7mg.
Ebből vidd be: osztriga, állati fehérjék, földimogyoró, napraforgómag.

A cink a szervezetünk számára kiemelten fontos ásványi anyagok közé tartozik. Minden szövetünk tartalmazza, enzimeink zömének alkotóeleme, kell a fehérjeszintézishez, az RNS molekulák képződéséhez és a DNS megkettőződéséhez is. Serdülők esetén növekedési zavarok léphetnek fel huzamosabb ideig fennáló cinkhiány esetén. A cinkhiány bőrünkön és hajunkon, körmeinken is meglátszik, ezért aki szép, dús hajat szeretne, valószínűleg cink tartalmú étrendkiegészítőket talál célja eléréséhez. A cinkmérgezés egyébként pont így, étrendkiegészítők felelőtlen, túlzott fogyasztásával jöhet létre, bár rendkívül ritka. Sajnos a mérgezés súlyos tünetekkel jár, melyek még idejében kezelve – abbahagyva a cinkfogyasztást – hamar megszüntethetőek.

A cink elősegíti a szaporító szervek ideális működését és az immunrendszer védekezőképességét is támogatja. Olyannyira szükség van rá ellenállóképességünk megtartáshoz, hogy már kismértékű hiány esetén is jelentősen nő a fertőzések kockázata.

Cinket főleg állati fehérjéből, húsból, tojásból tejtermékekből lehet leghatékonyabban bevinni. A kagyló, főleg az osztriga a legjobb forrása. Megtalálható még a gabonában is, azonban azok feldolgozása során odavész. Növényi étrenden élők számára nagyon fontos a cink pótlása valamely étrendkiegészítő segítségével.

Cikksorozatunk következő részében a fluor, foszfor és higany hatásairól, tulajdonságairól ejtünk szót.