Fluor hatása
Nincs meghatározott étrendi szükséglet.
A fluor nem létfontosságú elem, azonban komoly szerepe van a fogak és a csontozat egészségnek megőrzésében. Ijesztően hangozhat, hogy így kisgyerekeknél fontos a bevitele, mert hiánya fogszuvasodáshoz vezet, addig túladagolása is káros. A túlzott fluorbevitel fluorózist okoz, ami a fogzománc foltosodását idézi elő. Emellett a túl sok fluor fokozott csontképződést okozhat, melynek során a csontok masszívabbak, tömöttebbek, de rugalmatlanok, ezáltal törékenyebbek lesznek. A fluor hiánya is okozhat gondokat, ha kalciumhiánnyal párosul. Mindkét elem hosszan tartó hiánya esetén csontritkulás alakulhat ki.
Fluor nem csak a fogkrémekben található, de geológiai viszonyoktól függően valamilyen mennyiségben jelen van az ivóvízben is. A növények és a növényevő állatok húsa is tartalmazhat minimális mértékben fluort, mivel a talajban jelen lévő anyagról van szó. A legmeghatározóbb fluorforrás azonban a tea, mely a növények közül a legnagyobb mértékben szívja föl a talaj fluortartalmát.
Foszfor hatása
Nők és férfiak számára a napi szükséglet: 550mg
A foszfor alapvető fontosságú az életműködések támogatásában, mivel szükséges a sejtek energiafelszabadító folyamatihoz. A foszfor tartalmú vegyületek, az úgynevezett foszfátok nagymértékben befolyásolják a fehérjék működését. A foszfátok minden növényi és állati szövetben megtalálhatóak. A szervezet foszfortartalmának négyötöde a csontokban és fogakban raktározódik.
Foszforhoz tehát nagyon könnyű hozzájutni. Még az átlagos táplálkozással is bevisszük a szükséges mennyiséget, éppen ezért hiánya nagyon ritka esetekben alakul ki. A feldolgozott, tartósított élelmiszerek is tartalmaznak hozzáadott foszfort, az üdítőitalok savasságának szabályozására szintén foszfátot használnak. Hiányát magának az élelmiszernek a hiánya okozhatja, vagy pedig savlekötők hosszantartó szedése. Túladagolása igen kellemetlen következményekkel jár. A túl sok foszfor jelenléte gátolja a kalcium felszívódását, így hosszú távon csontritkuláshoz vezethet. A természet okos, úgy alkotta meg a kalciumban gazdag élelmiszereket, hogy azok legnagyobb része remek foszfor forrás is egyben.
Remek foszfor források a következők: állati fehérjék (tej, sajt, vörös húsok, szárnyasok, hal, rák, kagyló), magvak, teljes kiőrlésű gabona, kemény héjú gyümölcsök.
Ügyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre és étkezünk változatosan! A szükséges tápanyagok pótlására a természetes, nem feldolgozott élelmiszerek a legjobbak.
Következő bejegyzésünkben a Higany és a Jód kap főszerepet.