A kalcium szervezetünk egyik alapvető élelmiszere. Rendkívül fontos ásványi anyag, melyre minden sejtünknek szüksége van, így permanens hiánya súlyos egészségkársodsához vezet. A kalcium biztosítja csontjaink szilárdságát, de az idegek ingerelhetőségében is szerepet játszik, ahogy az izomösszehúzódásokat és a váralvadást is segíti. Sokáig úgy tudták, hogy a tejben és tejtermékekben található a legtöbb kalcium, ezért a gyerekeknek nagyon fontos a napi rendszerességű tejfogyasztás. Ma már világos, hogy a tejnek sokkal több hátrányát érezhetjük meg, mint amennyi pozitívumot kaphatunk tőle. Ezen kívül a vegán életmód is terjedőben van. Összeszedtünk néhány olyan élelmiszert, ami növényi alapú és a tejnél is nagyobb mennyiségű kalciummal büszkélkedhet.
Amiből a bolgár rózsaolaj készül
A Damaszkuszi rózsa származása
Ha damaszkuszi rózsáról beszélünk, főleg Bulgária jut eszünkbe, ám ipari termesztés és jelentős rózsaolaj gyártás folyik még Törökországban, Marokkóban, Indiában és Iránban is. A Damaszkuszi rózsa, jelenlegi tudásunk alapján Szíriából származik, pontosabban Damaszkuszból, ahol már (nem szó szerint) ősidők óta termesztik. Arra vonatkozóan semmi adattal nem rendelkezünk még, hogy igazából hol jött létre a hibrid, hol hozta első virágát, a damaszkuszi származtatás is csak logikus levezetés eredménye. A hibridet valószínűleg a keresztes hadjáratok során, maguk a keresztes lovagok hozták Európába, ahol mind a mai napig népszerű és nem csupán a benne rejlő "folyékony arany", azaz rózsaolaj miatt.
A Rózsa sokrétű felhasználása
A rózsaolaj a szépségápolás egyik kiemelkedő szere, kozmetikum alapanyag, valamint a rózsaillat parfüm formájában is igen közkedvelt. Az aromaterápia egyik "varázsszere", a gyógyászatban, gyógyszeriparban szintén használatos összetevő. Ezek csupán a közismert felhasználási területek, koránt sem a teljes lista, hiszen damaszkuszi rózsából számos értékes dolog készíthető. Lepárlás során felfogják a vízben oldódó jótékony összetevőket is, így jön létre a rózsavíz. A virág szirmaiból rózsalekvár, rózsaszörp, kandírozott rózsaszirom és különleges csokoládék, édességek készülnek. Számos területen, főleg a Közel -Keleten mindennapos íz, mindennapos összetevő, de egyre terjed Európában is. Keleten különösen sok ételhez használják adalékként, ízesítőként, de készítenek például rózsavíz alapú frissítőket, melyeket a szokványos dobozos és palackozott üdítőkhöz hasonló kiszerelésben forgalmaznak. Néhol még rózsafagylaltot is ehetünk. Egyébként egészségügyi szempontból is érdemes a lehető legtöbb területen alkalmazni, mivel jótékony hatásainak listája igen hosszú. Egészséges, finom, illatos, mi kellhet még?
Aki szeretne megismerkedni a Damaszkuszi rózsával és a rózsaolaj gyártásával, látogasson el Bulgáriába a Rózsák Völgyébe. A bolgár hegyek tövében elterülő, hatalmas területen, melynek központi városa Kazalnak, hatalmas lepárlókban készül az említett "folyékony arany".
Damaszkuszi rózsa termesztése
A kertészkedés kedvelőinek valószínűleg nem újdonság, hogy a szóban forgó illatos rózsa itthon is megterem. A damaszkuszi rózsának két fajtája létezik, a köztük lévő különbség virágzásuk ideje. A virág 1 – 1,5 méter magasra növő bokron hozza telt gömbölyű fejeit, melyek sötét vagy világos rózsaszínben pompáznak. A legjobb számára a humuszos, kissé savanyú talaj, melynek lazának kell lennie ahhoz, hogy a virág jól érezze magát. Soha ne felejtsük el földjét fellazítani, de csak óvatosan, nehogy sérüljenek a gyökerek. A rózsabokor bírja a telet, ám ha nem megfelelően gondozzuk, könnyen kifagyhat, ezért fontos a tövét feltölteni, vagy ha úgy tetszik "betölteni" esetleg "felkupacolni" (országrész függő, hogy éppen melyik szót használják).
Annak, akinek nincs lehetősége, vagy nem akar damaszkuszi rózsát nevelni, ám szereti az igazi, természetes rózsaillatot, most van egy jó hírünk. Webáruházunkban tiszta, különböző kiszerelésű 100%-os rózsaolaj, rózsavíz található, valamint ezekből készült kozmetikumok, szappanok és illatosítók. Palettánk roppant színes, a bolgár rózsa kedevelőinek igazi kincsestár.